Ugrás a fő tartalomra

8900 Zalaegerszeg, Kinizsi u. 74.


92/313-583

Hírek


2023. okt. 2.
ZSZC

    Nyugat-Balatoni Turizmus-Vendéglátás Ágazati Képzőközpont

    A GINOP 6.2.7-20-2021 projekt keretein belül a ZSZC 100%-ban vissza nem térítendő közel 280 millió Ft összköltségű támogatást nyert el, melynek megvalósítási időszaka 2021. 05. 01 – 2023.06.30. közé esett. Ezen projekt keretein belül a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum a vele együttműködő KKV-kkal a meglévő infrastruktúrájára és eszközeire alapozva hozta létre az Ágazati Képzőközpontot. A Centrum megkeresésére 9 gazdasági társaság csatlakozásával alakult meg a Nyugat-Balatoni Turizmus-Vendéglátás Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft, a társasági szerződés aláírására a Hotel Helikonban került sor 2023.06.14-én.

    Nyugat-Balatoni Turizmus-Vendéglátás Ágazati Képzőközpont

    Nagy Bálint országgyűlési képviselő, közlekedésért felelős államtitkár

    Az újonnan megalakult ágazati képzőközpont tagjai ennek értelmében:

    - Kolping Hotel Spa and Family Resort

    - Lotus Therme Hotel & Spa

    - Hotel Európa Fit Superior

    - NaturMed Hotel Carbona

    - Segreto Cukrászat

    - Hotel Helikon

    - Sirius Hotel

    - Zalaco Sütőipari Zrt.

    - Véndiófa Étterem és Panzió

    - és természetesen a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, mely két szakképző intézményével kapcsolódik jelenleg az ÁKK működtetéséhez:

    - Zalaegerszegi SZC  Báthory István Technikum
    - Zalaegerszegi SZC  Keszthelyi Vendéglátó Technikum

    Az ágazati képzőközpontot azonban a pályázati követelményeken túlmenően egy sokkal magasabb célkitűzés teljesítésére alapozva hozták létre az alapítok.A térség húzó gazdasági ágazata a turizmus, amely egy rendkívül szorongatott helyzetben igyekszik helyt állni, és a térség jó hírét erőn felül megőrizni. A turizmus-vendéglátás ágazatot alkotó szakmák ugyanis a korábbi trendekhez képest mostanra nem tartoznak a népszerű hivatások közé. Alapvetően 3 jól megfogalmazható tényező okozza a jelenlegi helyzetet:1. Az elmúlt években mindenhol tapasztalható, hogy a covid-járványutóhatásaként megingott az ágazatba fektetett bizalom, így nagyon nagy azoknak a munkavállalóknak a száma, akik a járványt követően más gazdasági szektorban, ágazatban kerestek hosszútávú megélhetési lehetőséget.A 2. demográfiai okokra vezethető vissza. A népesség csökkenése első körben az oktatási intézmények szintjén mérhető, hiszen a meglévő közoktatási és szakképző intézmények évről-évre egyre kevesebb tanulón osztoznak meg.Végül pedig ide sorolom , hogy a szabadidő felértékelődése a jelenlegi középiskolás korosztály körében nehezen összeegyeztethető az ágazat jellemző munkaidő beosztásával, hiszen a hétvégék és ünnepnapok kiemelt időszaknak számítanak a vendéglátásban.Az ÁKK ugyan nem képes a nehézségek gyors megszűntetésére, de létrehozásának célja az, hogy több területen segítse a szakképzésben tanulók érdeklődésének és motiválásának kiteljesedését, népszerűsítsük az ágazatot, és segítsük a jelenleg is a turizmus-vendéglátás területén dolgozókat abban, hogy több energiájuk maradjon az utánpótlásnevelésre, sőt térségi szinten emeljük a kiemelt piaci szereplők együttműködését.

    Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja

    És hogyan tervezzük mindezt megvalósítani? Számos eszközt ismerünk, amelyeket hatékonyan szeretnénk bevezetni, és úgy gondolom, hogy sok stratégiai döntést fogunk még hozni a jövőbeli tapasztalatok alapján is.Az ágazati képzőközpont minden engedéllyel rendelkezik ahhoz, hogy a szakképző intézményekben tanulókkal közvetlenül köthessen szakképzési munkaszerződést, az oktatás pedig a tagjainál, telephelyein továbbra is megvalósulhasson. Azonban komoly adminisztrációs terheket vállal át a gyakorlati képzőhelyektől.

    A tanulókkal kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek speciális jogszabályi háttérrel egészülnek ki. Így azon túlmenően, hogy könyvelési szempontból több feladatot jelentenek egy átlagos munkavállalónál, tanulmányi előremenetelükdokumentálására is részletes rendelkezések vonatkoznak. A tanulóval kapcsolatos napi adminisztráció legtöbb esetben a munkahelyeken főállásban dolgozó gyakorlati oktatókra hárult, amely több órányi elfoglaltságot jelent heti szinten. Röviden azt is mondhatnánk, hogy egy séf a tanulókkal kapcsolatos adminisztrációs teendői miatt nem tud a munka megszervezésével, az ételek elkészítésével, vagy éppen a tanulóinak a felkészítésével megfelelő időt tölteni, mert a velük kapcsolatos elektronikus feltöltésekkel és a dokumentációk kezelésével is neki kell foglalkoznia.És pontosan ezek azok a terhek, amelyeket az ágazati képzőközpont átvállal a gyakorlati oktatóktól, képzőhelyektől. Ennek köszönhetően rövidtávú céljaink a következők:

    - Az oktatók terhei csökkennek, szívesebben foglalkoznak a tanulók oktatásával.

    - A gyakorlati helyek nagyobb létszámmal vállalnak tanulókat.

    - Több idő marad a minőségi oktatásra,

    - jobban át tudják adni hivatásuk szépségeit és szeretetét a tanulóknak, így nagyobb eséllyel lesznek a tanulókból munkavállalók a képzést követően.

    - Ráadásul, mivel mindkét érintett szakképző intézményben jelen vagyunk,

    a tanulók is könnyebben intézik a szerződéskötéssel kapcsolatos ügyeiket az ÁKK-val.

    Nagyné Németh Barbara, az ágazati képzőközpont ügyvezetője

    Ezen túlmenően az ÁKK hosszútávú célkitűzése, hogy átfogó marketingtevékenységgel tegye vonzóvá az ágazatot az általános iskolai továbbtanulók és a szakképzésben már résztvevők számára.A gyakorlatukat teljesítő tanulók számára érdekes szakmai programokkal, versenylehetőségekkel, és akár a közlekedésük megkönnyítésével is szeretnénk a pályán marasztalni őket. Míg a pályaorientációs tevékenységet a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával, olyan elhivatott szervezetekkel együttműködve, mint a 13 Séf Egyesület, illetve a szakképző intézményekkel és az ÁKK tagjaival együtt végezzük a jövőben.

    Összefoglalva az ÁKK igyekszik egy olyan marketing és adminisztrációs tevékenységet végezni, amely a szakképzés erősítése szempontjából hiánypótló feladatnak számít. Mindezt pedig annak érdekében tesszük, hogy a szakképzésben résztvevő szereplők a tanulók és a munkavállalók létszámának növekedését tapasztalja a jövőben. Úgy gondolom, hogy az ágazati képzőközpont létrejötte már egy határozott összefogás eredménye, amelyet további együttműködéssel szeretnénk még hatékonyabbá tenni. Ebben kérem továbbra is partnereink támogatását.

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    SZAKKÉPESÍTÉST SZEREZTEK

    SZAKKÉPESÍTÉST SZEREZTEK

    Az idei évben valósult meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége együttműködésében a demencia gondozó szakmai képzés.

    2024. jún. 12.
    ZSZC
    Pedagógusnapra

    Pedagógusnapra

    Hálás köszönet a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum részeként működő szakképző intézmények oktatóinak, tanárainak!

    2024. máj. 31.
    ZSZC
    ERDÉLYI DIÁKOK SZAKMAI GYAKORLATA ZALÁBAN

    ERDÉLYI DIÁKOK SZAKMAI GYAKORLATA ZALÁBAN

    Május 24-én, pénteken tartotta a Liceul Technologic Electromures (Elektromaros Technológiai Líceum Marosvásárhely) 14 tanulója a szakmai gyakorlatuk végeztével az Erasmus + pályázathoz tartozóan az értékelő napjukat. Ennek keretében a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, mint fogadóintézmény átadta a két hetes, hévízi szállodákban teljesített gyakorlati idő igazolásaként az igazoló oklevelet a diákoknak.

    2024. máj. 28.
    ZSZC


    KIMIKK

      • SZC logo fehér
      • Zalaegerszegi Szakképzési Centrum

        8900 Zalaegerszeg, Kinizsi u. 74.

      • Telefon: 92/313-583

        E-mail: info@zegszakkepzo.hu

        OM azonosító: 203067

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/000286


      2024Zalaegerszegi Szakképzési Centrum