Ugrás a fő tartalomra

8900 Zalaegerszeg, Kinizsi u. 74.


92/313-583

Projektek


Interreg

Az Interreg SI-HU határon átnyúló Együttműködési Program társfinanszírozására az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) Európai Területi Együttműködés (ETE) célkitűzése keretében kerül sor, amely a 2014-2020-as programperiódusban a Szlovénia és Magyarország között zajló határon átnyúló együttműködéseket támogatja.

A Right Profession IIprojekt a Right Profession folytatása, ahol a szakmák bemutatásain több mint 6.000 ember vett részt, emellett több mint 400 résztvevő jelent meg különböző kerekasztal-megbeszéléseken és konferenciákon, valamint több mint 150.000 főt tájékoztattak a médián keresztül. A szakközépiskolai beiratkozások száma szintén nőtt.

A Right Profession II projektpartnerség 8 partnerből áll, Szlovéniából a Muravidéki Gazdasági Kamara, a Muraszombati Fejlesztési Központ, a Muraszombati Területi Kézműves Kamara, az Ötletek Központja és a Szlovén Köztársaság Szakképzési Központja, a magyar oldalon pedig a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Az együttműködés segíti a munkaerő-piaci kihívások jobb kezelését, a szakmák piaci keresletének és kínálatának jobb összehangolását. A projekt átfogó célja hozzájárulni a határtérség munkaerő-piaci aránytalanságainak csökkentéséhez és munkaerő-igényének jobb kielégítéséhez a térség oktatási intézményei közötti együttműködések növelése által. Azáltal, hogy a két ország eltérő szinten áll a probléma megoldását illetően, adott minden feltétel a tudás és a tapasztalatok határon történő átadásához. A projekttel hatni kívánunk a helyi releváns szereplőkre és hatóságokra, amelyek hozzájárulhatnak a probléma megoldásához, másrészt pedig növelni szeretnénk az oktatási intézmények szakmai alkalmazottainak készségét a határon átnyúló együttműködésekben való részvételre. Az érdekelt felek aktív együttműködését feltételező tevékenységeket terveztünk: tapasztalatcserék, jó gyakorlatok megtekintése, szakmai konferenciák és kerekasztalok; mindezek jó alapot teremtenek a határon átnyúló párbeszédhez és hozzáadott értéket a közös kihívások megoldásához

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum feladata a pedagógusoknak és tanácsadóknak a szakmák tanmenetbe való beillesztésének lehetőségeit bemutató, illetve az SNI tanulók tanárainak szóló szakmai anyagok előállítása, a zárókonferencia megszervezése.

Zalaegerszegi SZC 9 alkalommal módszertani felkészítést szervez az általános iskolai pedagógusok, pályaorientációs felelősök számára a diákok szakképzés felé történő irányítása érdekében. Pályaválasztási tanácsadás a sajátos nevelési igényű (SNI-s), illetve hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozó osztályfőnököknek és szakmai tanácsadóknak ezen gyerekek szakképzés felé történő irányításáról, 3 alkalommal Zala megyében, a Zalaegerszegi SZC szervezésében. A Zalaegerszegi SZC a pályaválasztás elősegítése érdekében szakmai szakköröket szervez az általános iskolákban, 3 tanévben 20, 20, 15 csoport részére különböző szakmacsoportokban. A projekt megvalósítása során középiskolai szakmai oktatók céglátogatása 1-1 alkalommal a céges oktatóközpontokba szakmai képzés keretében (Szentgotthárd, Audi, Wienerberger, Szombathely valamelyik elektronikai gyártó, stb.). Az adott szakmacsoportban oktatók mennek rövid idejű képzésre megismerni az új technológiákat, gyártási folyamatokat és új képzési módszereket elsajátítani.

A támogatói szerződés keretében Az EU 85%-os támogatással 39.570 Euro keretösszeget biztosít a program ZSZC részére. A Magyar Állam ezt a fennmaradó 15% önrész erejéig kiegészíti.

További információk:

https://www.pgz.si/si/right_profession_2KIMIKK

  • SZC logo fehér
  • Zalaegerszegi Szakképzési Centrum

   8900 Zalaegerszeg, Kinizsi u. 74.

  • Telefon: 92/313-583

   E-mail: info@zegszakkepzo.hu

   OM azonosító: 203067

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/000286


  2024Zalaegerszegi Szakképzési Centrum